2017. január 23., hétfő

Dubai - Mindenből a legnagyobbat

Először kezdem az "uncsi" résszel, amit már mindenki ismer és hallott: Dubai pofátlanul gazdag, és a legtöbb túlzásnak tűnő hír, amit hallottál róla, igaz.

Már azt is nehéz felfogni, hogy hova, hogyan, és mennyi idő alatt építették fel. Dubai ugyanis egy teljesen sivatagos tengerparti részen fekszik, de úgy beépítették, hogy semmi természetes nem maradt a környéken.
Bármi jó dolog vagy hülyeség az eszükbe jut, nem gondolkodnak rajta kétszer, megépítik elsőre. Mert mindenre van pénz. Világ legnagyobb bevásárlóközpontja? Építsük meg! Világ legmagasabb épülete? Azt is! Világ legdrágább szállodája? Azt is! Világ legnagyobb reptere! Naná! Sípályát a sivatag közepére? Miért ne? Luxus golfpályát és focipályát (nem műfüveset!) a sivatag közepére? Az is kell!
És a sor még közel sem ért véget, mindenre futja, és ahogy kinéz, sose lesz vége.
Fun fact: a világ összes építkezési darujának 20%-a jelenleg is Dubai-ban üzemel!

Az mindent elmond, hogy Dubai-ban annyi világrekord épült már, hogy a Guiness inkább irodát nyitott a városban, hogy ne kelljen folyamatosan utaztatni az ellenőröket. 😮

És akkor pár illusztráció...

A világ legnagyobb (és szubjektív vélemény alapján a legszebb) bevásárló központja a Dubai Mall. Minden valamirevaló luxusmárka képviselteti magát, különben szégyenben maradna. A képen látható kör a pláza egyik csücske. Egy apró "sarokszobája".


Ugyanitt található egy beltéri vízalatti állatkert / akvárium, ahol akár cápák közé is merülhet az ember.


Egy másik pláza: a Mercato. Ez a középkori Itáliát másolja, nem is ügyetlenül.


Viszont nagyon ügyesen!


Vissza a Dubai Mall-ba: akár egy vízesés mellett is ebédelhetsz - ami különösen irónikus egy sivatagi országban. (És akkor még a sípályát ne is említsük.)


Mi az, ami még jellemző egy arab országra? Fűszerek, tevék, édesség és arany. Természetesen mind megtalálható sokszoros mennyiségben.


Mmm.. édesszájúak is megtalálják, amit keresnek. :)


Dubai régi városrészeiben még ma is megtalálhatóak a Souk-ok, azaz arab piacok. Van, amelyik már csak a turisták miatt él, de van olyan, ami bizony a mai napig erős forgalommal bír, például az aranypiac.
Dubai ad egyébként otthon a világ legnagyobb ékszerüzleteinek.


Naná, hogy itt található a világ legnagyobb aranygyűrűje! 64 kg, amiből 5 kg drágakő. Értékét közel 1 milliárd forintra becsülik.


Nem lehet elmenni szó nélkül a Burj Khalifa, a világ legmagasabb épülete mellett. Valóban lenyűgöző látvány... csak nézzétek meg a mellette eltörpülő, többi felhőkarcolót!


Az épület 829 méter magas. Még belegondolni is szédítő, hogy majdnem 1 kilométer magas épületet képes alkotni emberi kéz. Hát még ha le is néz róla (csupán 400 méter körüli magasságból).


Érdekesség, hogy még ezt is le akarják pipálni, már épül kettő, ennél is magasabb épület.

Az épület tövében van egy híres (természetesen mesterséges) tavacska, melynél naponta többször szökökút show szórakoztatja a népeket. Érdemes megnézni, ha arra jár az ember!



Az alábbi kép közepén pedig a Burj Al Arab található, a világ egyetlen 7-csillagosnak kinevezett szállodája, amiről az előző poszt végén volt szó. Mielőtt kérdezitek: nem, sajnos nem ott szálltunk meg... 😃
Nekünk jobban tetszett az a középkori stílusú tengerparti sétány, ahonnan azt látni lehetett.


Na dióhéjban ennyit Dubai luxusáról. A következő posztban arról fogok írni, hogy mi van - legalábbis én mit látok - mögötte...

3 megjegyzés:

  1. Ahogy írod is a címkékben, ez már beteg! :):)
    OK, érdekes nézni, hogy van ilyen is, de rám ha ott kellene élnem nagyon nyomasztóan hatna ez. Legalábbis így gondolom, mert a képek láttán sem érzem soha azt, hogy hű de jó lenne, oda menni, sőt! :) Így viszont, hogy egy közeli ismerős szemeivel nézhetem, és olvashatom a magyarázatokat, így érdekesnek tűnik, de még mindig nem vonzónak. Én is beteg lennék? :D:D
    A las vegasi a Bellagiot is lepipálták ezzel a szökőkúttal vazze!

    VálaszTörlés
  2. Csak nem vagy elég beteg ahhoz, hogy oda vágyakozzál. :)
    Nyomasztó? Pedig eddig még csak a jó oldaláról írtam. :DD

    VálaszTörlés
  3. Ismerned kellene ahhoz jobban, hogy tudjad miért nyomasztó ez számomra. Kisvárosi ember vagyok, itt születtem, itt szeretek élni, nekem Bp is nyomasztó :):)

    VálaszTörlés